Informatie

Stichting Indië Monument Hardenberg

op 1 mei 1998 is in het Indiëplantsoen aan de Vecht het monument onthult voor de jongemannen uit de gemeente Hardenberg die hun leven lieten in het voormalig Nederlands Indië. Tevens staat er op het Indië Plantsoen een monument voor de slachtoffers van de Japanse oorlogskampen . Op 15 augustus houdt de Stichting Indië Monument Hardenberg  bij dit monument de jaarlijkse herdenking. Herdacht worden de jongemannen uit de gemeente Hardenberg die niet terugkwamen uit de Oost. In hen gedenken we ook alle andere gevallenen. Het monument en de Stichting zijn tot stand gekomen op initiatief van de heer Harm Smid, zelf ook een Indiëveteraan. Het monument is ontworpen en gemaakt door Kees Huigen. Het beeld de wereldzee uit met z’n golven, die door “onze jongens ” destijds werd bevaren op weg naar het verre oosten.

Het is de missie van de Stichting om de jaarlijkse herdenking  op 15 augustus in stand te houden opdat deze jongemannen, die achterbleven op de erevelden in Indonesië, niet worden vergeten. Maar ook  te denken aan alle oud Indië veteranen die nog steeds het leed dragen van dat geweld en die onderdrukking in de Oost.  Maar ook het doorgeven aan de jongere generatie door middel van voorlichting op scholen zien wij als één van onze belangrijke taken. Om dit alles financieel mogelijk te maken werft de stichting donateurs en sponsoren. En vooral de sponsoren worden steeds belangrijker voor de Stichting. Want ondanks dat de Stichting jaarlijks nieuwe donateurs mag bij schrijven merken wij toch dat door de hoge leeftijd van de eerste donateurs, meestal oud Indiëgangers, het aantal donateurs terug loopt. Spreekt het doel van Stichting u dan ook aan en wilt u dit door middel van sponsoring laten blijken? Neemt u dan contact met ons op door middel van het contactformulier op deze website. Voor de donateurs en sponsoren houdt de stichting jaarlijks een vergadering Deze jaarvergadering, of donateursdag, bestaat meestal uit een officieel gedeelte voor de pauze met daarin de verslagen van de secretaris en de penningmeester en na de pauze een gastspreker. Daar naast organiseert de Stichting bij gelegenheid een uitstapje naar, bijvoorbeeld, Bronbeek of een Indonesische dierentuin.

Op deze website proberen wij u uiteraard op de hoogte te houden van het laatste nieuws met betrekking tot de Stichting en het monument. Maar ook vindt u hier foto’s en verslagen van voorgaande herdenkingen en donateursdagen. De jaarverslagen van de Stichting vindt u bij de ANBI gegevens. Reden genoeg dus om regelmatig eens een kijkje te nemen op de website van de Stichting Indië Monument Hardenberg.

ANBI gegevens Stichting Indië Monument Hardenberg (RSIN 806181321)

De Stichting Indië Monument Hardenberg werkt met een privacyprotocol om uw gegevens zo goed mogelijk te beschermen. U kunt dit Privacyprotocol hier vinden.